Ajuntament de Ferreries
LOGOS

Educació Ambiental
Les activitats d'educació ambiental promouen els objectius del Programa Bandera Blava augmentant el grau de consciencia i cura del medi ambient per part dels usuaris i habitants de les zones costeres; formant al personal y proveïdors dels serveis turístics en bones pràctiques medioambientals; fomentant la participació/ cooperació dels diferents interessos locals en la gestió dels recursos de l'àrea litoral; promovent la sostenibilitat de les activitats recreatives i turístiques a la zona; i estimulant l'intercanvi de idees i esforços entre Bandera Blava i altres programes de la FEE (Ecoescuelas, Llave Verde y Green Campus). 

Les activitats d' Educació Ambiental realitzades a Ferreries l'any 2016 són:

 

Rutes saludables a Ferreries

Aquest projecte té com a objectiu principal la promoció de l’activitat física entre la població i està especialment dirigit a les persones sedentàries amb factors de risc per la seva salut. Es tracta de rutes urbanes saludables dissenyades per caminar per tots els pobles de Menorca.

Les rutes han estat dissenyades i pensades per facilitar la incorporació de l’hàbit de l’activitat física entre la població. El seu disseny s’ha realitzat tenint en compte les recomanacions per les rutes urbanes d’aquestes característiques com són el seu recorregut dintre la ciutat, les distàncies a caminar, un desnivell acumulat adequat, voreres transitables, presència d’arbres i bancs per descansar, així com el fet de passar pel Centre de Salut de cada barri o població.

A Ferreries, s’han creat dues rutes, ruta nº1 verda “Son Morera, de 2,5 quilometres i la ruta nº2, blava, “Tot Ferreries” de 4 quilometres, senyalitzades amb rajoles de peus que indiquen el recorregut. Es pot consultar aquestes i altres rutes a www.rutessaludables.com

Projecte Poble Educador


L'activitat proposada en el marc de Projecte Poble Educador per 2016 ha estat una acció conjunta de tots els centres educatius del municipi. L’activitat “Entre tot@s, Ferreries net” ha estat una campanya de conscienciació de la importància de mantenir el poble net, impulsant que els escolars en prenguin consciència.

 

 La implicació dels escolars és fonament per avanzar en el manteniment del medi ambient en general i aconseguir conviure en un poble net.
Se ha fomentat la importància de l’acció de NO EMBRUTAR, considerant-ho un fet natural per part del jovent. Transmetre als fillets i filletes del municipi missatges de bones pràctiques ambientals en general i de gestió de residus en particular, això repercutirà també a les famílies, ja que en aquests temes els nens “eduquen” i ho difonen entre els adults del seu entorn.
Els alumnes han treballat durant tot el curs diferents aspectes relacionats amb aquesta temàtica i han realitzat activitats que els han permès analitzar la situació, reflexionar i fer propostes de millora per assimilar la importància de respectar l’entorn comú. Tota la feina va culminar amb la confecció de cartells, que es van presentar a la plaça Francesc d’Albranca enmig d’un ambient festiu. En total es van presentar 60 cartells, tots ells diferents. Posteriorment es can col·locar en les papereres de Ferreries i Cala Galdana.

Activitat d'educació mediambiental en els centres escolars

Els centres escolars realitzen any rere any activitats ambientals per a conscienciar als escolars de la importancia d'aconseguir un medi ambient sostenible.
En aquest projecte s'han realitzat:
- Sortides per les rutes de senderisme properes a Ferreries i visites a les instal·lacions del Parc Eòlic de Milà, així com la visita a la planta de residus de Milà.

- Xarxa d'escoles cooperants. Intercanvi entre el CP Castell Santa Àgueda i una escola de Nicaragua.
L'objectiu del projecte és que des de les escoles es fomenti el coneixement crític de la realitat que ens rodeja i permeti als nens formar part del canvi social necessari per construir un món més just.
Des del Fons Menorquí de Cooperació van cercar una escola amiga a Nicaragua, anomenada San Francisco de Paula. L'objectiu ha estat prendre consciència de les causes i conseqüències del canvi climàtic per promoure actituds i accions urgents per transformar el món en un lloc habitable i sostenible per a tots.


- Campanya de taps solidaris. 
Un any més, el CP Castell Santa Àgueda ha participat en la campanya solidària de recollida de taps, que són venuts, i els recursos serveixen per finançar projectes de persones amb alguna necessitat urgent. Gràcies a la col·laboració constant, el col·legi ha recollit, aquest curs, unes 40 bosses de taps, amb una mitja de 15 quilograms cada bossa, en total uns 600 quilograms de taps. La recollida es fa mitjançant la Fundación Seur, empresa encarregada d'organitzar aqueta important tasca social i medioambiental.
                                                              
- Presentació dels treballs de la brigada municipal. 
La regidora de Medi Ambient i dos treballadors de la brigada municipal van presentar als alumnes d' ESO del CC Sant Francesc d'Assís les tasques que realitzen i com els ciutadans poden col·laborar en mantenir Ferreries net.Ferreries, poble en una Reserva de la Biosfera

S'han organitzat diferents activitats, visites guiades, xerrades, exposcions que han pretès recollir la visió de la Reserva de la Biosfera.
- Exposició de fotografies geològiques “Cala Morell” i anunci dels guanyadors i lliurament dels premis I Concurs fotogràfic al Centre de Geologia de Menorca.

 
 


- “Aquí la Tierra”, és un programa de televisió espanyola, que tracta la influència de la climatologia i la metereologia,  tant a nivell personal com global. Des de "Aquí la Tierra" es va sol·licitar al Centre de Geologia de Menorca la seva participació en un programa, que va formar part d'una serie de videos relacionats amb Menorca.

                                           

- El Centre de Geologia va acollir l' exposició FLORS. Una exposició preparada per l' Arxiu d'Imatge i So de Menorca per aquesta mostra per la de Maó + Flors, amb el fons de fotografies de flors de Menorca de Miguel Cao.

                                                         

- “Investiguem l’arena de les platges de Menorca!" al Centre de Geologia de Menorca. Una activitat lúdica i familiar gratuita per a fillets i filletes a partir de 6 anys. Mitjançant diversos jocs de proves van poder descobrir les singularitat que amaga la geologia de Menorca i entendre la necessitat de conservació dels elements geològics, i el taller "De què estan fetes les nostres platges?"
- Porta el teu fòssil al Centre de Geologia. Els fòssils són uns elements que poden ser molt importants ja que donen idea de com era la vida en un lloc i moment determinat de la història de la Terra. Per açò, només s’han de recollir quan necessiten una investigació en profunditat, el seu lloc és el camp. Tanmateix, si teniu fòssils a casa us animem a que els dipositeu al Centre de Geologia per a que estiguin a l’abast de tothom que ho desitgi!- Visites guiades al Centre de Geologia de Menorca. Els dissabtes 26 de març i 2 d’abril a les 11h es van realitzar visites guiades a l’exposició permanent del Centre de Geologia “Paisatge, colors i geologia”.-  Descobrint els fòssils de Menorca! amb Sa Xaranga, serveis educatius. Dissabte 30 d'abril

         Campanya de reciclatge

Ferreries forma part del Consorci de Residus i Energia de Menorca que periòdicament organitza campanyes per a incidir en la necessitat de reciclar els residus per als beneficis mediambientals que suposa i per a minimitzar els costos del tractament de residus. Aquestes campanyes consisteixen en realitzar diferents activitats en les diferents poblacions de Menorca.
Algunes d’aquestes activitats són duites a terme en els centres escolars.
- Separació i reciclatge del material escolar sobrant.
- Des de fa uns anys, el CP Castell de Santa Àgueda està organitzat de forma que s’intenta fer reciclatge del material escolar que es genera dins l’aula.. Es separa el paper per una banda i el plàstic per l’altra. Cada classe té els seus contenidors: blau (paper i cartró) i groc (plàstic).


 


Guía interactiva del Barranc d'Algendar mitjançant les seves llegendes

Amb aquesta guia s’ha harmonitzat la natura i la cultura per a la promoció d’un dels espais més emblemàtics, coneguts i visitats del nostre municipi.
Es dona a conèixer aquest espai de forma interactiva, divertida i dirigida especialment al turisme familiar, mostrant la flora i la fauna que hi habiten, els vestigis dels antics habitants, les mostres etnològiques i les llegendes i cançons populars, que serveixen de fil conductor de la guia.

Els enigmes proposats versen sobre el contingut de les llegendes, així com preguntes sobre aspectes observables de l’entorn, aus, plantes, roques, etc.
La guia consisteix amb:
- Una cartelleria amb la transcripció de les quatre llegendes més conegudes del Barranc. Aquests cartells estan ubicats en el lloc exacte on es situa la llegenda.
- Una guia de ma per fer el recorregut que consisteix amb uns tríptics on apareix el mapa de la ruta i una sèrie de preguntes sobre diferents aspectes relacionats amb el Barranc.


 

 Compartir
Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+
Carpeta Ciutadana
Certificat de resident
Perfil de Contractant
Casal de Joves
Punt d'informació juvenil
Allotjaments
Transport públic
Medi Ambient
Web Turisme Menorca
Agenda
Centre de Salut